Tilførsel af væske
Det vigtigste er at sørge for at drikke rigeligt med væske. Dette gælder især små børn og ældre mennesker. I de fleste tilfælde er rigeligt af drikke nok til at behandle akut diarré.
Du kan eventuelt blande en sukkerholdig saft og tilsætte ½ teske salt per liter væske. Du kan også købe opløsninger på apoteket, som indeholder sukker (1-2 % glukose) og salt (elektrolytter) i moderate koncentrationer. Disse opløsninger er de mest optimale. Væsken gives i små og hyppige portioner. Smagen kan eventuelt forbedres med sukkerfri saft.
Sodavand og juice indeholder meget sukker (10-15 % glukose), og bør derfor fortyndes med vand, fx halvt juice og halvt vand. Den høje mængde sukker kan trække vand ind i tarmhulen og derved øge tabet af væske i kroppen.
Børn kan drikke mælk
Børn kan blive ved med at drikke mælk, selv om de har akut diarré. Mælken bør dog gives i små mængder og ofte, for eksempel hver 2. time. Børn som har tendens til at kaste op af mælk, bør få noget andet at drikke i det første døgn, efter at symptomerne er startet. Det er derudover ikke nødvendigt at undgå mælkeprodukter.
Brystbørn ammes som vanligt.
Kalium
Ved diarré kan kroppens indhold af Kalium blive lavt, derfor er det en god idé at spise og drikke fødevarer med et højt indhold af Kalium fx kogt fisk, banan, kartoffelmos, kogte grøntsager/kartofler, mineralvand med salt og fortyndet æblejuice/ tomatjuice.
Følgende fødevarer bør du undgå under diarré:
- Brød med klid, frø og kerner samt øllebrød
- Luftdannende grøntsager som kål, porrer, løg, ærter og grønne bønner samt alle rå grøntsager.
- Indledningsvis mælk og mælkeprodukter – når diarréen er aftagende, kan du vælge syrnede mælkeprodukter som Cultura, kærnemælk o. lign.
- Frugt, henkogt frugt og frugtgrød, med undtagelse af grønne bananer og æblemos/fortyndet æblejuice.
- Kaffe og alkohol.
- Stærkt krydret, røget og hårdt stegt mad
- Fødevarer med kunstige sødestoffer som sorbitol, maltitol og xylitol, fordi de kan virke afførende.
Følgende fødevarer kan du med fordel spise under diarré:
- Havregryn, lyst brød uden klid, frø og kerner fx ristet franskbrød, tvebakker, havresuppe, havregrød, rismelssuppe, bondebrød, sigtebrød, lyst knækbrød og kiks.
- Kogte og bagte grøntsager, gerne rodfrugter.
- Banan - jo grønnere, jo bedre
- Skæreost og bløde oste (ost indeholder ikke laktose)
- Kartofler, kartoffelmos, hvide ris og hvid pasta.
- Fjerkræ, fisk, farsretter, pålæg og æg.
- Brug gerne laktosefri mælk, da den indeholder næring
- Begræns indtag af fedtrige fødevarer fx smør, fløde, cremefraiche
- Ernæringsdrikke som Nutridrink, Fresubin og Resource kan anvendes ved diarré, men vær opmærksom på, om de øger diarréen, da de er meget koncentrerede.
Stoppende medicin og kosttilskud
Ved diarré er tarmens naturlige bakterieflora ødelagt, derfor kan et tilskud af mælkesyrebakterier hjælpe til at få den genskabt, fx kan du tage produktet Dicoflor60, 2 kapsler dagligt. Det kan i nogle tilfælde også være gavnligt at bruge HUSK tilsat kalk, da HUSK suger væske og kalken virker stoppende.
Andre råd
· Du bør hurtigst muligt begynde at spise almindelig mad ved diarré
· De fleste tilfælde af akut diarré er ufarlige og går over af sig selv
· Småbørn, som har udtalt diarré, som er syge og medtagede, bør tilses af læge
· Voksne med langvarig eller kraftig diarré, og som er alment syge, bør også undersøges af læge
· Hvis du ser blod i afføringen, har voldsomme og evt. turvise smerter i maven og/eller feber, bør du ligeledes konsultere en læge
· Vær altid opmærksom på grundig håndvask efter du har været på toilettet, og før du håndterer mad
Kontakt lægen
· Ved feber og mathed bør du kontakte lægen
· Småbørn med diarré bør også blive tilset lægen